registratierechten naar 7% bij de aankoop van een eigen woning

22/01/2018 Registratierechten naar 7% bij de aankoop van een woning

De registratierechten naar 7% bij de aankoop van een eigen woning in het Vlaams Gewest.

De Vlaamse regering voert nu een tarief in dat niet meer afhankelijk is van het kadastraal inkomen, maar van de aankoopprijs.  
Het is voorzien dat de nieuwe regels in werking zouden gaan op 1 juni 2018.

 

Wie een eigen woning koopt, zal daar 7 % registratierechten op moeten betalen, op voorwaarde dat het om de enige woning gaat en hij of zij er binnen de twee jaar in gaat wonen. 

Belangrijkste zaken die veranderen:
 
 
 • Het standaardabattement, het bij-abattement en het renovatieabattement verdwijnen.
 • Bij de aankoop tweede woning anders dan de gezinswoning blijft de 10% van kracht.
   


 
 
 • Het 7%-tarief gecumuleerd zal kunnen worden met de meeneembaarheid van eerder betaalde verkooprechten.
   
 • Bij bouwgronden is 7% niet mogelijk.
 • De vermindering van €5.600 kan alleen worden toegepast in combinatie met het 7%-tarief.
  De verkoopwaarde van de aangekochte woning mag met  maximaal €200.000 bedragen. Deze waarde wordt verhoogd met €20.000 in de centrumsteden en de gemeenten van de Vlaamse Rand.
 • Mensen die hun gezinswoning grondig renoveren, worden extra beloond. Wie binnen de vijf jaar na aankoop een Ingrijpende Energetische Renovatie uitvoert, betaalt in plaats van zeven slechts zes procent registratierechten en krijgt daarbovenop een vrijstelling van 4.800 euro als het om een bescheiden woning gaat (geen registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro).
 • Wanneer men een beschermd monument of een pand met een erfgoedwaarde aankoopt om er de gezinswoning te vestigen zal het tarief zelfs verlaagd worden tot 1%. Voorwaarde is wel dat het verkregen voordeel daadwerkelijk geïnvesteerd wordt in de woning (tot behoud en versterking van de erfgoedwaarde).
 • Tot slot wil de Vlaamse regering een extra stimulans inbouwen voor SVK-verhuur. Wie een woning aankoopt en vervolgens binnen drie jaar een huurcontract afsluit met een SVK, zal in aanmerking komen voor een korting van 3%, waardoor het tarief zoals bij de gezinswoning daalt van 10% naar 7%.
share: